Forum Pirotechnika PRO Amatorów Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 proch czekoladowy vs czarny który lepszy? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
fansylwestra
Administrator


Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 45 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Czw 13:23, 16 Kwi 2009 Powrót do góry

proch czekoladowy

dobry dla początkujących , robi się go z łatwo dostępnych surowców.


Proch czekoladowy

zaletą prochu czekoladowego jest to że robi się go z najprostszych odczynników czyli węgla drzewnego i saletry potasowej (KNO3). jego proces wytwarzania jest długi i monotonny ale jego produkcja jest bezpieczna ( nie tak jak np karmelka

Skład:

Węgiel drzewny - 20%
saletra potasowa - 80%


Rozdrabniamy węgiel drzewny w młynku lub posługujemy się młotkiem, przesiewamy przez sito, aby nie było żadnych grudek. Następnie odmierzone ilości odczynników wsypujemy do moździerza i mieszamy. Zalewamy całość wodą destylowaną aż do wytworzenia się błotka i zostawiamy na 1,5 dni, aby się przegryzło. Po tym okresie czasu wystarczy wysuszyć mieszankę i mamy dobry proch czekoladowy.



jak spala się proch czekoladowy :v [link widoczny dla zalogowanych]

proch czarny jest trudniejszy w produkcji co jednak nie znaczy że jest lepszy. według mnie PR. czekoladowy jest lepszy bo robi się go z bardziej dostępnych produktów , tego produkcja jest bezpieczniejsza a co najważniejsze : większy huk :D

skład :

75% saletry
14% węgla drzewnego
12% siarki

albo

75% azotanu potasu
15% węgla drzewnego z lekkiego drzewa
10% siarki



Proch czarny będziemy wytwarzać na mokro dolewając do naszych składników wodę destylowaną lub aceton. Otrzymywanie prochu czarnego na mokro zmniejsza ryzyko samozapłonu, a także zagęszcza mieszaninę.
Wpierw gotujemy wodę, którą zalewamy wcześniej przygotowany azotan potasu, mieszamy wszystko aż do całkowitego rozpuszczenia saletry. Następnie dodajemy węgiel drzewny i także mieszamy około 5 minut. Jeśli roztwór jest jednolity dosypujemy siarkę i w dalszym ciągu mieszamy. Jeśli mamy już jednolitą konsystencje zostawiamy całość w naczyniu na około 24 godziny, aby wszystko się dobrze przegryzło. Po tym czasie możemy zacząć suszenie, przesypujemy czułość na szerokie naczynie i stawiamy na słonku lub grzejniku.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez fansylwestra dnia Czw 21:52, 25 Cze 2009, w całości zmieniany 4 razy
Zobacz profil autora
lipa97
Niedzielny Pirotechnik


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 11 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:28, 20 Kwi 2009 Powrót do góry

proch czekoladowy

dobry dla początkujących


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)