|
|
Autor |
Wiadomość |
fansylwestra
Administrator
Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany:
Czw 13:23, 16 Kwi 2009 |
|
proch czekoladowy
dobry dla początkujących , robi się go z łatwo dostępnych surowców.
Proch czekoladowy
zaletą prochu czekoladowego jest to że robi się go z najprostszych odczynników czyli węgla drzewnego i saletry potasowej (KNO3). jego proces wytwarzania jest długi i monotonny ale jego produkcja jest bezpieczna ( nie tak jak np karmelka
Skład:
Węgiel drzewny - 20%
saletra potasowa - 80%
Rozdrabniamy węgiel drzewny w młynku lub posługujemy się młotkiem, przesiewamy przez sito, aby nie było żadnych grudek. Następnie odmierzone ilości odczynników wsypujemy do moździerza i mieszamy. Zalewamy całość wodą destylowaną aż do wytworzenia się błotka i zostawiamy na 1,5 dni, aby się przegryzło. Po tym okresie czasu wystarczy wysuszyć mieszankę i mamy dobry proch czekoladowy.
jak spala się proch czekoladowy :v [link widoczny dla zalogowanych]
proch czarny jest trudniejszy w produkcji co jednak nie znaczy że jest lepszy. według mnie PR. czekoladowy jest lepszy bo robi się go z bardziej dostępnych produktów , tego produkcja jest bezpieczniejsza a co najważniejsze : większy huk :D
skład :
75% saletry
14% węgla drzewnego
12% siarki
albo
75% azotanu potasu
15% węgla drzewnego z lekkiego drzewa
10% siarki
Proch czarny będziemy wytwarzać na mokro dolewając do naszych składników wodę destylowaną lub aceton. Otrzymywanie prochu czarnego na mokro zmniejsza ryzyko samozapłonu, a także zagęszcza mieszaninę.
Wpierw gotujemy wodę, którą zalewamy wcześniej przygotowany azotan potasu, mieszamy wszystko aż do całkowitego rozpuszczenia saletry. Następnie dodajemy węgiel drzewny i także mieszamy około 5 minut. Jeśli roztwór jest jednolity dosypujemy siarkę i w dalszym ciągu mieszamy. Jeśli mamy już jednolitą konsystencje zostawiamy całość w naczyniu na około 24 godziny, aby wszystko się dobrze przegryzło. Po tym czasie możemy zacząć suszenie, przesypujemy czułość na szerokie naczynie i stawiamy na słonku lub grzejniku.
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez fansylwestra dnia Czw 21:52, 25 Cze 2009, w całości zmieniany 4 razy
|
|
|
|
|
|
lipa97
Niedzielny Pirotechnik
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 13:28, 20 Kwi 2009 |
|
proch czekoladowy
dobry dla początkujących
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001/3 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |