|
|
Autor |
Wiadomość |
bbiidduull
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z Zadupia
|
Wysłany:
Wto 15:14, 20 Cze 2006 |
|
Karmelek jest to skarmelizowana saletra z cukrem. Objetości ruze są podam pare:
Saletra/Cukier (skład podany procentowo[ % ])
50:50
60:40
75:25
Sposób zrobienia:
1.Mieszamy Saletre z cukrem w objetości jak podano wyżej wsypujemy to wszystko i nalewamy wody tyle aby powstała konsystecja gęstej smietany
2.Gotujemy to na gazie. Najpierw odparowywuje woda potem powstaje gesta biała masa i na końcu rumieni sie jak prawdziwy karmel
3.Jak bedzie ono miało lekko ciemnawy kolor taki jak na zdjeciu to wyszło wam dobrze
Uwaga!!! karmelek ten szybko zasycha i uważajcie zeby sie niepopazyć !!!!
A o to link do zdjęcia
[link widoczny dla zalogowanych]
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Hydragorn
Gość
|
Wysłany:
Śro 12:06, 21 Cze 2006 |
|
Heh... karmelek możesz zrobić sobie na dowolnych proporcjach ale doświadczalnie stwierdzono, że 65:35 są najlepsze.
|
|
|
|
|
bbiidduull
Administrator
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z Zadupia
|
Wysłany:
Śro 16:06, 21 Cze 2006 |
|
no wiesz jak kto woli, jeden woli to drugi to protse
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
fansylwestra
Administrator
Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany:
Śro 19:07, 01 Kwi 2009 |
|
Nie robić w domu. Ja jak robiłem to przegrzałem i było dużo dymu.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
lipa97
Niedzielny Pirotechnik
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Wto 15:13, 21 Kwi 2009 |
|
hehe TY się przegrzałeś ????
Karmelki to nic innego jak saletra z cukrem tylko..... stopiona. Kupujesz w spożywczaku saletrę potasową do peklowania mięsa, tylko uważaj bo niektóre tępe panie za ladą podają sól peklową i twierdzą że to jest to samo. Więc bierzesz saletrę (nie sól bo sól się nie pali), idziesz do domu, bierzesz cukier i mieszasz w proporcji 1:1. Zresztą im więcej dasz cukru tym bardziej mieszanka będzie dymić (i będzie się wolniej spalać ) a im więcej saletry to będzie mocniejsza ( będzie szybciej się spalać ). Wrzucasz to do garnuszka i stawiasz na kuchence. Cała sztuka polega na tym żeby mieszanka nie zapaliła się podczas topienia w garnuszku ( mama widząc zadymioną kuchnię i plamy z palonego cukru na ścianach nie będzie zadowolona :D ). Jak tylko wszystko się rozpuści, to puki gorące wylewasz do wcześniej przygotowanych foremek. Karmelki doskonale nadają się jako świece dymne, ale głównie stosuje się je jako materiał pędny do silników odrzutowych, np. rakietek. Podobno ładnie latają w mosiężnych łuskach od naboi z karabinu Razz.
Do odpalenia karmelka używasz zwykłych zapałek lub zapalniczki, musisz tylko uważać na palce, bo jak się już zapali to troszkę pryska roztopionym cukrem :]
edit by fansylwestera
Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "zmień". To samo było podane w instrukcji bbiidduulla
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
KOKO
Dołączył: 24 Wrz 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pią 20:36, 24 Wrz 2010 |
|
A czy robiąc karmelka można łatwo się pomylić i zrobić coś nieporządanego.
Pytam bo chcę to zrobić a raczej na wstępie nie chciałbym wylądować na oddziale poparzeń.Czyli ,że jak zaschnie w jakimś okrągłym pudełku to już można go umieścić w korpusie rakiety.
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez KOKO dnia Pią 20:52, 24 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
fansylwestra
Administrator
Dołączył: 12 Lis 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany:
Nie 9:37, 10 Paź 2010 |
|
Raczej nic czego nie chcesz nie zrobisz, ale musisz bardzo uważać, żeby nie przegrzać bo się zapali. Wtedy zależnie od proporcji będziesz miał kupę ognia albo dymu. Albo jedno i drugie.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001/3 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |